Úvod Quanta WHITE Parné rúry: Pozrite si 10 dôvodov, prečo by ste mali o nich...

Parné rúry: Pozrite si 10 dôvodov, prečo by ste mali o nich pri zariaďovaní kuchyne aspoň uvažovať

285
Varenie v parnej rúre je zdravšie a aj rýchlejšie.

Parné rúry sú skutočne multifunkčné – môžete v nich pripravovať naraz viacero jedál, zavárať, sušiť, sterilizovať dojčenské fľaše a nechať v nich aj kysnúť cesto

Multifunkčná rúra s možnosťou prípravy jedla v pare funguje podobne ako konvektomaty v dobrých reštauráciách.  Zo zásobníka vody je generovaná para, ktorá je následne vháňaná do rúry. Parné rúry využívajú beztlakovú paru, zväčša s teplotou v rozsahu od 40 do 100 stupňov Celzia, čo znamená, že na rozdiel od tlakových hrncov sú k jedlu oveľa šetrnejšie a nedochádza v nich k narušovaniu bunkovej štruktúry surovín.

  1. Jednoduchá obsluha: Parnej rúry sa netreba báť. Obsluha nie je nijako zložitá. Väčšina z nich je vybavená prehľadným displejom a mnohými prednastavenými automatickými programami. O nich je reč aj v ďalších bodoch.
  2. Zdravšia príprava: Pri varení v parnej rúre tak nie je potrebné používať olej ani tuky a jedlo netreba výrazne dochucovať. Para mu ponecháva vzhľad, chuť a obsah všetkých dôležitých látok.
  3. Príprava viacerých jedál: V  pare nedochádza k prenosu chutí a vôní, takže možno súčasne pripravovať viacero rôznych jedál.
  4. Pridané funkcie: V parnej rúre možno nielen variť, ale aj sušiť, zavárať a sterilizovať. Horúca para zničí pri sterilizácii všetky baktérie, takže sa nemusíte obávať, že by sa zaváraniny pokazili. Stačí nastaviť teplotu a požadovaný čas. Pre názornosť: bylinky vysušíte za dve hodiny, jablká alebo huby za 6 až 8 hodín.
  5. Dokonalé cesto: Parnú rúru možno využiť aj na kysnutie cesta. Cca polhodinový program pri stopercentnej vlhkosti a teplote 40 stupňov je na to výborný. Zistite si, či ním vybraný model disponuje.

    Paru možno použiť na vytvorenie ideálnej krusty aj na začiatku horúcovzdušných programov na pečenie. Pravda, ak rúra túto možnosť ponúka.
  6. Ohrievanie bez vplyvu na kvalitu: Parná rúra je ideálna na ohrievanie, jedlo chutí ako čerstvo pripravené, navyše sa nevysušuje.
  7. Bez rizika: Veľkou výhodou parnej rúry je , že v nej nie je možné jedlo pripáliť. Samozrejme, pri využití čisto parného programu.
  8. Multifunkčnosť: Väčšinou sa parné rúry predávajú ako multifunkčné, možno v nich teda rôzne kombinovať varenie v pare, pečenie a grilovanie pomocou horúceho vzduchu. Pomer pary a horúceho vzduchu je pritom flexibilný – v závislosti od zvoleného programu. Na to si treba dať pozor, ak nie je spotrebič multifunkčný, nebudete v ňom môcť piecť, zapekať ani grilovať.
  9. Bez nárokov na riad: Parné rúry nevyžadujú žiadne špeciálne riady. Možno použiť keramiku, porcelán, nerez alebo varné sklo. Jedlo sa však lepšie pripraví v nádobe s dvojitým perforovaným dnom. Vďaka nemu sa suroviny lepšie prehrejú a môžu byť pripravované rovnomerne.
  10. Jednoduchá údržba: Ide o moderné spotrebiče, väčšina z nich má preto možnosť pyrolitického samočistenia. Pri ňom sa rúra vyhreje na vysokú teplotu, zväčša 400 až 500 stupňov. Pri nej sa mastnota a prípadné zvyšky pečenia zmenia na popol. Ten následne stačí zotrieť vlhkou handričkou. Je to praktická funkcia, ktorou disponujú aj klasické horúcovzdušné rúry. Pri kúpe novej sa o túto možnosť určite zaujímajte.